Riki

Gingapedia sisältää juonipaljastuksia Ginga-sarjasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee hahmoa. "Riki" voi viitata myös itse Ginga Densetsu Riki -mangaan.
Riki
Komeariki.pngGNGmangaRiki0027.jpg
Nimi
Japaniksi リキ
Ääntäminen riki
Merkitys voima
Muuta
Kotipaikka Higashinarusen kylä,
Akitan prefektuuri
Ulkonäkö
Rotu akita
Sukupuoli uros
Turkinväri punaruskea-valkoinen (manga),
tummanruskea-kellertävä (anime)
Silmät siniset (manga),
ruskeat (anime)
Muut tuntomerkit arpinen keho
Tiedot eri osissa
Ginga Densetsu Riki
Ikä 0–3 vuotta
Liittouma Yamabuki, Shiro
Ginga: Nagareboshi Gin
Ensiesiintyminen osa 1, jakso 1
Ikä 8–9 vuotta
Liittouma Gohē Takeda, Fūga, Ōun soturit, Gin
Kuolinsyy Akakabuto tappoi (osa 13, jakso 21)

Riki oli Gohē Takedan taitava metsästyskoira. Hän oli legendaarinen karhukoira, Ōun armeijan perustaja ja Ōun ensimmäinen ylipäällikkö.

Hän oli Shiron ja Yamabukin poika. Taitavana karhukoirana hänellä oli useita puolisoita, mm. Fuji, jonka kanssa hän sai Ginin ja kaksi muuta pentua. Lisäksi hän oli Akan isä, sekä Weedin, Yukimuran, Joen, Yukin ja Kinumarun isoisä. Hän oli myös Orionin, Bellan, Siriuksen, Rigelin, Shionin, Koyukin, Jirōmarun, Tarōmarun ja Saburōmarun isoisoisä.

Riki oli hyvin karismaattinen ja voimakas johtajahahmo, mutta myös melko etäinen. Hän oli Ginga: Nagareboshi Ginin aikana koirista vahvin.

Ginga Densetsu Riki

Syntymä

Kesäkuussa 1975, Higashinarusen kylässä, Yamabuki ja Shiro saavat viisi pentua. Riki on niistä pienin sekä ainoa, jolla on punainen turkki. Kyläläiset, jotka vierailevat Bizenin perheen luona, kutsuvat Rikiä "vahingoksi".

Kun kuukausi myöhemmin Gohē Takeda valitsee pentujen keskuudesta sopivimman metsästyskoiraksi, hän tuskin suo vilkaisuakaan Rikille ja valitsee tämän valkoturkkisen veljen, jota kaikki pitivät pentuaan parhaimpana.

Seuraavan kolmen kuukauden aikana, Rikin sisarukset saavat uudet kodit, mutta kukaan ei huoli Rikiä. Tämä ei herkkäitkuista pentua haittaa sillä hän on hyvin kiintynyt emoonsa eikä halunnut joutua tästä eroon. Bizenin perhe päättää pitää Rikin ja Yūjirō nimeää pennun Rikiksi, mikä tarkoittaa voimaa, sen toivossa että pennusta vielä kasvaisi vahva.

Riki eli seuraavan kuukauden onnellisena emonsa seurassa.

Ero emosta ja ensimmäinen taistelu

Rikin emo Yamabuki on kuitenkin vain väliaikaisessa hoidossa, koska hänen oikea omistajansa, Yūjirōn isosisko, oli sairastunut vakavasti ja antanut koiran pikkuveljelleen hoitoon.

Eräänä lokakuun päivänä, isosisko soittaa ja pyytää Yamabukia takaisin. Perhe ajaa autolla Miyagiin missä sisko asuu, aikomuksenaan antaa sekä Yamabuki että Riki siskon omistukseen. Isosisko on kuitenkin yhä heikossa kunnossa ja perhe päättää sittenkin pitää Rikin. Rikille ero tuli järkytyksenä ja aluksi vain vinkui kotimatkalla. Hän kuitenkin hiljeni nopeasti ja katseli sen sijaan ulos, yrittäen muistaa tietä äidin luo.

Yön laskeutuessa alkoi kylmä sade ja Riki hiipii ulos. Hän lähtee matkaan päästäkseen takaisin emonsa luo. Pentu juoksi epäröimättä, mutta puolensadan kilometrin jälkeen sen anturat olivat verillä. Mamushi Heiji ja tämän pieni koirajoukko löytävät Rikin ja hyökkäävät tämän kimppuun, sillä he vihaavat lemmikkikoiria.

Aluksi Riki pelkää ja joutuu pahan löylytyksen kohteeksi, mutta sitten rohkeus herää hänen sisällään ja hän uskaltaa iskeä Heijin kuonoon kiinni. Riki tiesi, ettei voisi voittaa koirajoukkoa yksin ja lähtee juoksemaan pakoon. Viimeisenä keinona Riki hyppää jokeen, joutuen virran viemäksi.

Tapaaminen isän kanssa ja vahvistuminen

Seuraavana päivänä Riki herää rannalta ja tutustui vieraaseen koiraan, joka oli pelastanut tämän joesta, ja joka pyydystää hänelle kalan. Koira ihmettelee Rikin haavoja, jolloin Riki kertoo joutuneensa hyökkäyksen kohteeksi matkallaan emonsa luokse. Riki alkaa itkeä, jolloin koira kertoo hänelle, että häntä kiusataan, koska hän itkee. Riki osoittaa sisukkuutta ja tahtoo jatkaa matkaa, mutta silloin koira selittää hänelle, ettei pelkällä sisulla pärjää ja ettei oikeutta voi olla ilman voimaa.

Koira päättää lähteä, kun on todennut Rikin pärjäävän yksinäänkin. Riki haluaa tietää koiran nimen ja tämä kertoo nimensa olevan Shiro. Riki tajuaa koiran isäkseen, muttei viitsi kertoa tälle, että on tämän poika. Hän ei halunnut, että isä saisi tietää hänen olevan itkupilli. Isänsä kehotuksesta Riki palaa kotiin ja alkaa syödä ruokaa suurella halulla, kasvaakseen suuremmaksi ja vahvemmaksi.

Kuluu kuukausi ja kuusikuukautinen Riki päättää yrittää uudelleen emonsa tapaamista. Matkalla hän kuitenkin näkee miten rekka osuu 3-vuotiaaseen Daisukeen ja alkaa ulvoen kutsua apua. Mamushi Heijin jengi tulee äänen johdattamana paikalle ja hyökkää Daisuken kimppuun. Riki puolustaa poikaa henkensä uhalla ja taistelee villikoiria vastaan, ja onnistuu jopa murtamaan Heijiltä kylkiluun. Villikoirat hämmästyvät pennun taitoja.

Silloin Gohē ja Shiro tulevat paikalle. Shiro tunnustaa tietävänsä Rikin olevan poikansa ja kehuu tätä saavutuksestaan. Tapahtuneen seurauksena Rikistä tuli kuuluisa ja hän sai isänsä tapaan juosta vapaana. Rikistä tuli Daisuken hyvä ystävä.

Joka aamu Riki taittoi yli sadan kilometrin matkan emonsa luo. Vaikka hän olikin kasvanut vahvemmaksi ja rohkeammaksi, hän oli yhä perso emon huomionosoituksille. Villikoirat jättivät hänet rauhaan, pelosta pennun kykyjä ja tämän kuuluisaa isää kohtaan.

Isän kuolema ja ensikohtaaminen Akakabuton kanssa

Marraskuussa vuonna 1978, kolmevuotias Riki on matkalla emonsa luo ja huomaa ambulanssin ajavan vuoria kohti. Hän ymmärtää jonkin olevan vialla.

Gohē metsästyskoirineen lähtee jahtaamaan Akakabuto-karhua, joka on hyökännyt ihmisten kimppuun. Shiro kieltää Rikiä tulemasta mukaan, mutta tämä seuraa silti perässä.

Akakabuto raapaisee Gohēta ja Shiro on valmis uhrautumaan isäntänsä puolesta, kun yhtäkkiä Riki ilmestyy paikalle ja hyökkää kiinni karhun otsaan. Shiro on yllättynyt poikansa näkemisestä ja hyökkää itsekin karhun kimppuun. Muut koirat hyökkäävät myös ja samalla Gohē yrittää tavoitella asettaan, joka tippui häneltä karhun iskiessä häntä. Riki tajuaa, mitä Gohē yrittää ja vie aseen tälle. Gohē ampuu Akakabuton oikean silmän puhki ja karhu hyökkää Shiron kimppuun. Shiro on valmis uhraamaan itsensä ja ponkaisten puusta vauhtia tönäisee sekä itsensä että Akakabuton rotkoon Rikin katsellessa sivusta.

Tämän jälkeen Riki juoksee takaisin kylään hakemaan apua. Gohē pelastui täpärästi ja Rikistä tuli hänen uusi metsästyskoira.

Ginga: Nagareboshi Gin

Ennen tarinan alkua

Rikistä tuli kolmevuotiaana Gohēn uusi metsästyskoira. Hänellä meni vuosi tottua kiväärin ääneen.

Noin neljävuotiaana, Rikistä tuli Akan isä. Samoihin aikoihin hän tapasi suden nimeltä Fūga. Muut sudet jahtasivat Fūgaa, mutta Riki pelasti hänet päihittämällä sudet helposti. Kiitollinen Fūga vaikuttui Rikin oikeudenmukaisuudesta ja opetti tälle erikoishyökkäyksensä Zetsu Tenrō Battōgan. Fūga ja Riki olivat ilmeisesti läheisiä ystäviä, mutta heidän tiensä erosivat sillä Riki kuului ihmisten pariin.

Tarinan alku

Kahdeksanvuotias Riki on legendaarinen karhukoira ja laajalti tunnettu Akitassa ja lähiprefektuureissa. Sillä on ilmeisesti teetetty pentuja ainakin kahden nartun kanssa, joista toinen oli Ginin emo Fuji ja toinen Akan emo.

Riki lähtee juuri Gohēn, Akan ja Donin kanssa metsästämään Akakabutoa, samoihin aikoihin kun tämän ja Fujin pennut syntyvät. Akakabuto kuitenkin yllättää metsälle lähteneet ja Riki on koirista ainoa, joka selviää sen hyökkäyksestä. Riki ja Gohē piiloutuvat kallionkoloon, jonne Akakabuto ei yletä. He värjöttelevät turvapaikassaan viikon ja etsinnät melkein päätetään lopettaa ulkona raivoavan lumimyrskyn vuoksi. Etsijät päättävät lähteä vielä viimeiselle reissulle ja Daisuke-poika lähtee myös, Gin mukanaan. Samaan aikaan Akakabuto hyökkää Gohēn ja Rikin kimppuun ja Riki puolustaa isäntäänsä henkeen ja vereen. Akakabuto saa iskettyä Rikiä useasti, muttei tappavasti, sillä Riki on nopea ja väistelee. Yhtäkkiä Daisuke ilmestyy paikalle ja tiputtaa pienen Ginin samalla, kun itse putoaa lumikelkkansa kyydistä törmätessään sillä päin Akakabutoa. Gohē vetää Daisuken turvaan, mutta Gin on pulassa. Rikin täytyy pelastaa pentunsa ja tämä onnistuukin heittämään sen Daisuken syliin. Karhu saa kuitenkin läimäistyä Rikiä ja koira putoaa rotkoon.

Ōun johtajana

Noin puolisen vuotta myöhemmin Rikistä on tullut kokoomansa villikoiralauman johtaja, jonka päämääränä on tappaa Akakabuto. Hän ei kuitenkaan muista mitään menneisyydestään, sillä pudotessaan rotkoon hän menetti muistinsa, eikä hän tunnista edes Giniä, joka kutsuu häntä isäkseen. Rikistä pentu tuntuu tutulta ja hän toivoo, että voisi muistaa kaiken, mutta kaikki on silti hämärän peitossa.

Riki on jakanut laumansa kahteentoista joukkueeseen ja lähettää nämä keräämään vahvoja uroskoiria kaikkialta Japanista. Sillä välin hän itse yrittää puolustaa Futago-solaa, jotta karhut eivät saisi ylivaltaa.

Eräänä päivänä Daisuke lähtee etsimään kadonnutta Giniä ja karhu hyökkää hänen kimppuunsa. John saapuu paikalle puolustamaan poikaa, mutta karhu osoittautuu hankalaksi vastukseksi. Kuin tyhjästä Riki saapuu paikalle ja karkoittaa karhun, pelastaen Daisuken toista kertaa elämässään. Daisuke pyörtyy, kun näkee Rikin, sillä luulee näkevänsä harhoja. John kokee, että on sopiva tilaisuus haastaa johtaja kaksintaisteluun. Taistelu ei kestä kauaa, sillä Rikin taidot ovat niin mahtavat, että John lamaantuu Rikin iskun osuessa tähän. John häviää ensimmäisen kerran elämässään ja liittyy Rikin joukkoihin.

Kolme kuukautta Riki puolustaa aluetta yksin. Mossin joukot tapaavat hänet lyhyesti matkallaan Mutsuun ja vaikuttuvat herransa lujasta luonteesta, uskollisuudesta ja kestävyydestä.

Suuri taistelu

Kun aika on koittanut ja koirat kokoontuvat jälleen, Riki ilmestyy niiden eteen ja kaikki koirat alkavat itkeä. Johtajan näkeminen saa ne värisemään kunnioituksesta. Riki on onnellinen, koska koiria on saatu niin paljon kokoon ja hän kertoo, mitä koirien täytyy seuraavaksi tehdä. Hän kertoo niille Akakabuton neljästä linnoituksesta ja Benin avustuksella jakaa koirat neljään ryhmään. Kunkin ryhmän tehtävänä on tuhota yksi linnoitus ja kokoontua sitten Akakabuton vuorilinnalle.
Riki päättää itse hyökätä Akakabuton kimppuun selustasta, mutta tuleekin itse yllätetyksi: Akakabuton kaksoisolento Gaki on odottamassa häntä ja saa läimäistyä koiraa kahdesti. Riki käyttää Gakia vastaan erikoishyökkäystä, Shiroi Senkōa, ja katkaisee karhun kolme sormea salamannopeasti. Oman iskunsa voimasta Riki kuitenkin paiskautuu voimalla puuta vasten ja lamaantuu niin, että Gakin paikalle saapuvat apujoukot saavat haudattua hänet elävältä puunrunkojen alle.

Riki osoittautuu kuitenkin melko hankalaksi koiraksi tappaa, sillä hänen onnistuu kaivautua ylös haudastaan. Hänen muistinsa on palannut ja täynnä uutta energiaa hän juoksee kohti vuorilinnaa toivoen, että ehtii paikalle ajoissa osallistuakseen taisteluun.

Hän huomaa, että koiralauma on juuri Akakabuton kätyreiden kimpussa ja tekee näyttävän paluun katkaisemalla pään yhdeltä hirviökarhun kätyreistä. Riki rohkaisee koiria taistelemaan ja koirat hyökkäävät vieläkin innokkaammin karhujen kimppuun. Riki katselee alhaalta Akakabutoa suoraan tämän silmiin ja saa karhun lamaantumaan kauhusta.

Kun kaikki vartijat on saatu pois pelistä, on aika hyökätä itse pääpaholaisen kimppuun. Riki käyttää erikoishyökkäystään ja yhdessä Ginin kanssa haavoittaa Akakabuton molempia kylkiä. Iskujen voimasta Akakabuto lentää alas vuorilinnan huipulta. Karhu on raivoissaan ja alkaa hurjistuneena raatelemaan kaikkea mitä näkee. Kun Akatora tekee karhusta sokean, Riki ja Gin kiertävät karhun taakse. Riki opettaa pojalleen Zetsu Tenrō Battōgan ja näyttää miten isku tehdään viiltämällä Akakabutoa olkapäästä. Gin tekee saman toiselle puolelle ja iskuillaan koirat katkovat karhun selkälihakset.

Kuin ihmeen kautta, Akakabuto nousee yhä ylös, mutta silloin Gohē saapuu paikalle ja ampuu karhun, joka kaatuu kuolleena maahan.

Kuolema

Manga

Auringon noustessa ja lumisateen lakatessa Gohē syleilee Rikiä ja Giniä ja samassa kuolleeksi luultu Akakabuto nouseekin ylös ja haavoittaa Gohēta ja Rikiä. Riki neuvoo Giniä katkaisemaan karhun pään juuri oppimallaan hyökkäyksellä. Gin onnistuu ja niin hirviökarhu on lopultakin saatu hengiltä. Ihmiset näkevät tapahtuneen ja Daisuke haluaisi, että Riki viedään parannettavaksi, mutta Gohē toteaa että on liian myöhäistä ja että suuret uroot eivät halua yleisöä kuollessaan.

Ihmisten lähdettyä pois vuorilta Riki ehtii vielä ennen kuolemaansa luovuttaa johtajuuden pojalleen. Hän myös kieltää Giniä käyttämästä enää Zetsu Tenrō Battōgaa, koska sudet tulisivat etsimään häntä jos saisivat tietää koirasta, joka hallitsee tekniikan. Viimeisinä sanoinaan Riki pyytää poikaansa tekemään Futago-solasta koirien paratiisin. Sitten Riki siirtyy ajasta iäisyyteen, jolloin hänen ympärillään koirat ulvovat silmät kyynelissä hänen ja muiden kuolleiden kunniaksi.

Ōun soturit veivät Rikin ruumiin Vuorilinnan sisälle, jossa se muumioitui kylmässä ilmastossa.

Anime

Gohē syleilee Rikiä ja Giniä ja samassa Akakabuto nousee vielä kerran ylös ja haavoittaa Gohēta. Isäntäänsä puolustaakseen Riki hyökkää samantien karhun kimppuun, mutta karhu on nopea ja saa koiran kynsiensä väliin. Akakabuto irrottaa otteensa Rikistä vasta sitten, kun Gin katkaisee karhun kaulan Zetsu Tenrō Battōgalla ja niin hirviökarhu on lopultakin saatu hengiltä.

Ihmisten lähdettyä pois vuorilta Riki ehtii vielä ennen kuolemaansa luovuttaa johtajan paikkansa pojalleen. Kun lumimyrsky lakkaa ja aurinko nousee, samalla myös Riki siirtyy ajasta iäisyyteen.

Rikin henki GDW-animessa.

Ginga Densetsu Weed

Manga

Riki mainitaan useaan otteeseen ja häntä muistellaan Ōun ensimmäisenä ylipäällikkönä.

Riki ilmestyy muiden edesmenneiden sotureiden kanssa henkinä tukemaan Weediä tämän kaksintaistelussa Hōgenia vastaan.

Lisäksi Riki ja muutama muu soturi ovat Johnia ja Mossia vastassa Tuonpuoleisen rajajoella. Johnia Riki koittaa toppuutella kuolemasta yhdessä Smithin kanssa, mutta Mossia hän kehottaa kiirehtimään.

Anime

Riki näkyy vielä animen viimeisessä jaksossa henkenä tukemassa Weediä tämän kaksintaistellussa Hōgenia vastaan. Hän myös on ensimmäinen koira, joka ilmestyy taivaalle Weedin lopputunnusmusiikin, Tsukiakarin, aikana.

Riki ei tosin esiinny Weedin ensimmäisen jakson Suuri taistelu -muistelossa, eikä hänen nimeään mainita animessa.

Ginga Densetsu Weed: Orion

Rikiä muistellaan vielä aloitusluvun kannessa, taivaalla yhdessä Sakuran ja Yukimuran kanssa.

Orionin, Rikin lapsenlapsenlapsen, mainitaan olevan enemmän Rikin kuin isänsä tai isoisänsä Ginin kaltainen. Muun muuassa Fukushiman Vanhin häkeltyy nähdessään Orionin, koska pentu muistuttaa niin paljon Rikiä.

Sitaatteja

Rikin sitaattisivu

Kuvia

Rikin kuvagalleria

Ōun johtaja

Edeltäjä:
Akakabuto (todellisuudessa)
Ōun ylipäällikkö
Seuraaja:
Gin