Ohje:Japanin ääntäminen

Gingapedia sisältää juonipaljastuksia Ginga-sarjasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

Japanin kieli yleisesti

Japanin kieltä kirjoitetaan kolmella eri kirjoitusjärjestelmällä: kanjeilla, hiraganoilla ja katakanoilla. Kanjit ovat monimutkaisia merkkejä, joilla on jo itsessään kokonainen merkitys, esim. 銀 (gin, hopea). Hiragana ja katakana puolestaan ovat tavukirjoitusmerkkejä, joissa jokaista merkkiä vastaa yksi tavu, esim. き (ki, hiragana) ja キ (ki, katakana). Hiragana on muodoltaan pyöreämpää, ja katakana terävämpää, suoraviivaisempaa ja kulmikkaampaa.

Joskus jopa japanilainen tarvitsee ohjeet joidenkin kanjien ääntämiseen, jolloin niiden päälle tai viereen kirjoitetaan ääntämisohjeet muuta tekstiä huomattavasti pienemmillä hiraganoilla, eli furiganalla. Japania voi teoriassa kirjoittaa pelkillä hiraganoilla.

Katakanaa käytetään vierasperäisten sanojen kirjoittamiseen. Mangassa myös ulkomaalaisen tai robotin puhe kirjoitetaan usein katakanalla, jolloin muodostuu mielikuva normaalista poikkeavalla tavalla puhumisesta.

Japanin kielessä ei ole selvää eroa r- ja l-kirjainten välillä.

KESKEN, jatkuu.... - Nawulf 10. maaliskuuta 2009 kello 18.50 (UTC)