Manga

Gingapedia sisältää juonipaljastuksia Ginga-sarjasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirjahyllyllinen mangaa, kaikki Yoshihiro Takahashin tuotantoa.

Japanin ulkopuolella mangalla tarkoitetaan Japanissa tehtyä ja siksi japanilaisella tyylillä valmistettua sarjakuvaa - Japanissa manga taas tarkoittaa yleisesti kaikkea sarjakuvaa (tässä artikkelissa mangalla tarkoitetaan vain japanilaista sarjakuvaa). Mangaa luetaan yleensä japanilaisittain oikealta vasemmalle, mutta joitain sarjoja on myös käännetty ("peilattu", "flipattu") länsimaiseen muotoon, jolloin lukeminen tapahtuu vasemmalta oikealle. Suosituimmista mangasarjoista on tehty myös animeversio.

Suomessakin on paljon innokaita mangaharrastajia ja määrä kasvaa jatkuvasti. He lukevat niin suomeksi kuin englanniksikin käännettyjä mangoja. Jotkut jopa lukevat - tai ainakin "kuvalukevat" - myös ihan alkuperäisiä, japaninkielisiä mangoja. Ensimmäinen suomeksi käännetty manga oli Hiroshiman poika, kun taas pisimmät Suomessa kokonaan julkaistut mangasarjat ovat tällä hetkellä Dragon Ball (42 osaa), Inuyasha (56 osaa) ja Ginga Densetsu Weed (60 osaa). Haastajaksi niiden pituudelle ovat tulleet esimerkiksi One Piece (62 osaa, jatkuu), Salapoliisi Conan (71 osaa, jatkuu), Naruto (54 osaa, jatkuu) ja Bleach (49 osaa, jatkuu). Mangaa (samoin kuin animea) voisi tänä päivänä pitää länsimaissa jo jonkinlaisena muoti-ilmiönä, niin suosituksi se on noussut! Suomessa ja monissa muissa maissa sen suosio jatkaa yhä kasvuaan.

Mangasarjojen pituudet vaihtelevat yhdestä lyhyestä "novellimittaisesta" (n. 50 sivua) mangakertomuksesta jopa yli 60 mangapokkarin mittaisiin sarjoihin. Jotkut sarjat ovat vieläkin pidempiä, kuten tästä englanninkielisen Wikipedian luettelosta näkyy.

Muutamia mangasarjoja